Retete

Cel mai bun chec din lume. Rețeta este pe bază de apă minerală și oricine o poate prepara acasă

Iubești checul dar nu știi cum să îl faci mai gustos? Iată rețeta pentru cel mai bun chec din lume. Desertul se prepară cu apă minerală, iar textura este una pufoasă și netedă.

Dacă ai mai preparat acest desert până acum, cu siguranță te vei descurca și de această dată, deoarece rețeta este una similară, elementul nou fiind apa minerală, spun cei de la Savori Urbane.

De ce ai nevoie?
4 ouă
250 g făină
40 g cacao
220 g zahăr
100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon
50 ml ulei
un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
Cum se prepară?
Înainte de toate cuptorul trebuie pornit la 180° C pe funcția căldură sus+jos+ventilație respectiv trepta medie spre înaltă la cele pe gaz. Până la finalul compoziției de chec se și încinge bine cuptorul.

Se separă ouăle. Gălbenușurile se bat cu 50 g zahăr și cu vanilia și se adaugă cu grijă uleiul și apa minerală pentru a nu stropi, precum și coaja rasă de lămâie.

Separat se bat albușurile cu un praf de sare. Când spuma este deja fermă se adaugă restul de zahăr și se bat până ce spuma a devenit densă și lucioasă. Spuma se bate ca la bezea! Dacă întorci castronul ea nu trebuie să curgă din el! Peste ea se toarnă mixul de gălbenușuri și se mai amestecă 10 secunde cu mixerul.

Se cântăresc și se cert separat 150 g făină pentru compoziția albă și 100 g făină cu 40 g cacao pentru compoziția cu cacao, care se pun două castroane separate. Se amestecă cacaoa cu făina pentru a nu face cocoloașe și a se omogeniza mai repede.

Din compoziția spumoasă se scot 300 g pentru într-un castron și se amestecă cu mixul de făină cu cacao, cu mare grijă pentru a nu scoate aerul incorporat in albușuri.

Peste restul de compoziție spumoasă se pune făină simplă.

Cum se coace?
Se tapetează forma de cozonac cu hârtie de copt și se toarnă în ea, mai întâi, partea de aluat cu vanilie (albă).

Deasupra se toarnă și partea cu cacao și se nivelează cu grijă. Nu apăsăm cu spatula ca să nu împingem cacaoa la fund.

Se introduce tava în cuptorul preîncins la 180° C. iar checul se coace 10 minute la 180° C, apoi se reduce temperatura la 170° C și se mai lăsat alte 20-25 de minute (depinde de cuptor). Puteți face testul cu scobitoarea iar dacă aceasta iese uscată înseamnă că prăjitura este coaptă.

După coacere checul se lasă 5 minute în formă după care se răstoarnă și se îndepărtează hârtia de copt. El trebuie să respire, să se răcorească lent. După răcire se feliază frumos și nu face frimituri deloc.

Cât despre textura feliilor, acestea sunt netede și pufoase.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *