Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost în căutarea alimentelor minune. În epoca modernă, industria farmaceutică a făcut adevărate averi din promovarea unor suplimente alimentare mai mult sau mai puțin sănătoase.
Sfaturile medicilor spun totuși că o alimentație echilibrată este de preferat în fața suplimentelor. Iar dacă în această alimentație introduceți și anumite semințe și plante al căror beneficii sunt unanim recunoscute, atunci cu siguranță că organismul vostru va reacționa mult mai bine decât în fața suplimentelor.
Alimentul care înlocuiește cu succes suplimentele: Fiecare celulă are nevoie de el
Vă prezentăm astăzi semințele de chia, al căror efecte benefice, cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, înlocuiesc cu succes suplimentele alimentare. De altfel, semințele de chia erau extrem de apreciate de mayasi, „chia” însemnând „putere” în limba maya.
În primul rând haideți să vedem ce conțin semințele de chia:
Fibre: 11 grame
Proteine: 4 grame
Grasimi: 9 grame (dintre care 5 g de acizi grasi Omega-3)
Magneziu: 30% din doza zilnica recomandata
Fosfor: 27% din doza zilnica recomandata
*cantitati semnificative de zinc, vitamina B3, vitamina B1, vitamina B2 si potasiu
După cum puteți vedea, semințele de chia conțin nu mai puțin de 30% din necesarul zilnic de magneziu.
De ce este important magneziul?
În corpul uman se găsesc aproximativ 25 de grame de magneziu. Jumătate din această cantitate se află în oase, restul regâsindu-se în muschi, țesuturile moi și în sânge. Absolut fiecare celula din corpul uman conține magneziu si are nevoie de acesta pentru a functiona optim.
Unele dintre cele mai importante procese în care este implicat magneziul sunt sinteza proteinelor, prevenirea aritmiilor cardiace și controlul glicemiei. De acest mineral depind, in mare masura, sanatatea fizică și psihică.
Mai multe beneficii ale semințelor de chia
Lista beneficiilor aduse de consumul semințelor de chia nu se oprește aici. Astfel, potrivit doc.ro, printre beneficiile acestor semințe minune se mai numără:
Efect antioxidant puternic – semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, care contribuie la lupta cu radicalii liberi, prevenind si ajutand la tratarea bolilor precum cancerul.
Imbunatatesc digestia – semintele de chia sunt bogate in fibre, asa ca ajuta organismul sa echilibreze nivelul de insulina. Totodata, acestea regleaza tranzitul intestinal si ofera senzatia de satietate, crescand foarte mult in volum odata ce sunt ingerate. Intrucat semintele de chia se transforma intr-o substanta gelatinoasa odata ce ajung in stomac, acestea functioneaza precum un prebiotic.
Te ajuta sa slabesti – majoritatea nutritionistilor sustin ca semintele de chia ajuta in lupta cu kilogramele in plus asa ca este indicat sa le introduci in dieta ta daca ai probleme cu greutatea.
Ajuta persoanele diabetice – fiind bogate in acizi alfa-linolenici si fibre, semintele de chia ajuta in tratarea afectiunilor metabolice precum dislipidemia, dar si pentru tratarea rezistentei la insulina.
Fortifica oasele – o cantitate de numai 30 de grame de seminte de chia vine la pachet cu 18% din doza zilnica recomandata de calciu. Calciul este esential in mentinerea oaselor sanatoase si contribuie la fortificarea acestora.
Benefice pentru sanatatea dentara – tot datorita aportului ridicat de calciu, semintele de chia iti mentin dintii puternici si sanatosi. Cantitatea de zinc din semintele de chia contribuie si ea la mentinerea sanatatii orale, avand un puternic afect antibacterian.
Imbunatatesc performantele sportive – semintele de chia pot inlocui cu succes bauturile energizante consumate de atleti in timpul desfasurarii activitatilor sportive solicitante. Potrivit studiilor facute in domeniu, semintele de chia ofera cantitatea necesara de carbohidrati pentru sporirea andurantei.
Cum consumi semințele de chia
Semințele de chia au un gust asemănător cu cel al nucilor și pot fi consumate deopotrivă crude și înmuiate anterior în apă sau iaurt. Potrivit nutriționiștilor, semințele de chia înmuiate în prealbil în apă sau iaurt ar fi chiar mai ușor de digerat, ceea ce înseamnă că nutrienții ar fi mai ușor de absorbit în corp.
„Pentru a inmuia semintele de chia, trebuie sa folosesti un raport de 1:10. Adica, la o lingurita si jumatate de seminte de chia, ai nevoie de o cana de apa. Lasa semintele sa se inmoaie minimum 30 de minute, maximum 2 ore,” anunță doc.ro.